“Lorem dol et amit set amit dolar
el ipsum.”

Annemieke Nijhof

Weerbaarheid in alle opzichten

Het was een verwarrende zomer voor veel mensen, overal ter wereld. De seizoenen houden zich niet meer aan hoe ik het vroeger op school geleerd heb. De winkels hangen in Nederland al weer vol met herfstkleding terwijl het buiten nog 30 graden is.

We waren gewaarschuwd: klimaatverandering leidt tot verstoringen en brengt extremen met zich mee die we niet kennen uit het verleden. We moeten ons aanpassen: niet alleen in de manier waarop we de leefomgeving inrichten en gebruiken, maar ook in onze omgang met en aanvaarding van onzekerheden. We zijn buitengewoon blij dat onze collega Bart van den Hurk benoemd is als Co-chair van de IPCC werkgroep 2. Hij zal zich de komende vijf tot zeven jaar inzetten om handelings- en veranderperspectief te brengen.


Dit nummer van Deltalife laat een rijk geschakeerd beeld zien van het werk van Deltares overal in de wereld. We willen met onze diepe kennis van water en ondergrond een bijdrage leveren aan weerbaarheid in alle opzichten: van onze infrastructuur, van onze bodem- en watersystemen en van de mensen die leven in gebieden die nu al heel kwetsbaar zijn.


Er is steeds meer aandacht voor de samenhang tussen ecosystemen, bodem- en watersystemen en klimaatverandering. De artikelen over het herstel van de zandstranden in Suriname en het omgaan met dieren die met hun graafwerkzaamheden onze infrastructuur ondermijnen, illustreren dit. Verder leest u over de midden en kleinbedrijf-challenge, PFAS, meten & monitoren en digitale oplossingen om CO₂ te besparen. Maar begin vooral met het interview met de Directeur-Generaal Water en Bodem van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die de simpele zin ‘Water en Bodem Sturend’ invulling en betekenis geeft.


Veel leesplezier.

Annemieke Nijhof

Algemeen directeur Deltares

Robuuste besluiten voor de toekomst