Normaal bestaat niet meer

Het is half februari en buiten is het 12 graden. De narcissen en krokussen komen tot bloei en ik heb last van lentekriebels. Net als vele anderen verheug ik me op het mooie weer, het is echter verontrustend dat er weer temperatuurrecords zijn verbroken.

Klimaatverandering spreekt ons toe via het weer, dat anders is dan dat we gewend zijn. Normaal bestaat niet meer. Voor ons werk is dit uitdagend én motiverend. Uitdagend omdat we in onze sector trots zijn op ons langetermijnperspectief en juist die lange termijn met onzekerheden is omgeven. Dit blijkt uit het interview met twee co-chairs van het IPCC in deze Deltalife. Ook motiverend omdat de urgentie om met concrete voorstellen voor adaptatie te komen, is toegenomen.


We kijken niet alleen ver vooruit maar leren ook van het verleden, zoals uit het artikel over de Roggebotsluis blijkt. Door deze 68-jaar oude sluis te ontgraven en forensisch onderzoek te doen, leren we welke factoren de levensduur van kunstwerken in de waterinfrastructuur bepalen.


Met het management van Deltares bezochten we vorig jaar Terschelling. Om ‘veldwerk’ te doen en ons te verdiepen in de uitdagingen door klimaatverandering rond verzilting, zoetwatervoorziening, droogte én overlast hiervan op dit mooie eiland. U leest daar meer over in dit nummer. In Nieuw-Zeeland hebben we met onze ‘Dynamic Adaptive Policy Pathways’-aanpak geadviseerd over omgaan met onzekerheden. En we vertellen over onze werkzaamheden rond waterkwaliteit in San Francisco Bay in opdracht van de Amerikaanse overheid.


Kortom, wij vertellen u weer graag verhalen over ons werk. Omdat we daar trots op zijn en hiermee laten zien wat ons te doen staat in de wereld. Met onze kennis, software en onderzoeksfaciliteiten dragen we graag bij aan het handelingsperspectief. Om zo overheden, burgers en professionals aan te zetten tot actie.

Inhoudsopgave

“Lorem dol et amit set amit dolar
el ipsum.”

Annemieke Nijhof

'Klimaatverandering spreekt ons toe via het weer'

Annemieke Nijhof, algemeen directeur Deltares