Meten en monitoren van groenblauwe adaptatie

Veel steden in Nederland zijn al een decennium bezig met de invoering van groene klimaatadaptieve maatregelen, zogenaamde Nature based Solutions (NbS). Zo zijn er bovengrondse voorzieningen te zien in het straatbeeld zoals wadi’s, groene daken, regentuinen en waterpleinen. Maar ook ondergronds zijn er voorzieningen zoals waterbergende riolen, infiltrerende riolen en krattenvelden.

Grote steden in Nederland geven inmiddels met groene en blauwe maatregelen invulling aan klimaatadaptatie. Vaak gaat het om kleine pilots, maar Nature based Solutions worden steeds vaker meegenomen in de berekeningen van klimaatadaptatie.

Gemeente Leiden: meer  groen en bomen

'De gemeente Leiden maakt verschillende wijken duurzamer. In veel wijken moeten we de riolering vervangen en dat combineren we gelijk met andere maatregelen, zoals manieren om deze wijken klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te versterken.


Dit doen we met veel extra vierkante meters groen en door bomen toe te voegen. Dit zorgt voor schaduw en verkoeling, maar ook voor infiltratie van regenwater. Op parkeerplaatsen proberen we functies te combineren, door het toepassen van water passerende en doorgroeibare verharding. Hierbij is het nuttig om na te denken voor welke functie je dit aanlegt, maar ook te monitoren of het op langere termijn deze functie behoudt en of het beheerbaar is.


Onlangs heeft Deltares een eerste stap gezet in de monitoring van een aantal van de locaties in de stad waar we waterpasserende en doorgroeibare verhardingen hebben aangelegd. We merken dat we niet de enige stad zijn die deze vragen heeft. Het is belangrijk om kennis en resultaten met elkaar te blijven delen en niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.'

Ashley North

Wethouder Klimaat, Mobiliteit & Financiën gemeente Leiden

Annemarij Kooistra

Annemarij Kooistra is programmamanager bij Gemeente Amsterdam, afdeling Ingenieurswetenschappen, en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van transities in assetmanagement van bruggen en kademuren. Onder haar leiding werden circulaire strategieën voor op waarden gebaseerde beslissingen ontwikkeld over te nemen maatregelen voor een veilig en toekomstbestendig gebruik van bruggen en kademuren, evenals onderzoek en innovatie om de levensduur van deze constructies te verlengen.

Participatie bewoners

Bij alle metingen in de stad is het van belang dat diverse stakeholders, waaronder bewoners, zoveel mogelijk betrokken worden. In het veld bespreken we wat nodig is om de voorzieningen beter te laten functioneren. Kan er voldoende water worden geborgen om wateroverlast te beperken? Of krijgt het regenwater voldoende tijd om te infiltreren ter aanvulling van de grondwaterstanden?


Bewoners komen graag langs om hun ervaringen met zowel wateroverlast als droogte te delen, bijvoorbeeld over hoe het vergroenen van de openbare ruimte kan bijdragen aan klimaatadaptatie. Maar ook hoe een bewoner zelf kan bijdragen met andere planten en bloemen.

Danny Boers

Danny Boers is adviseur strategisch assetmanagement bij de gemeente Leiden en onder andere actief in de city deal openbare ruimte. We spraken Danny over wat er nodig is om voorzieningen beter te laten functioneren door de jaren heen.

Lees het verhaal

Doorgroeibare verharding, 
Zoeterwoude

In de Margrietstraat in Zoeterwoude is een doorgroeibare verharding aangebracht. Hier is een waterpasserende verharding met drainvoegen gecombineerd met groenparkeren op grasroosters. Zo kan het systeem het regenwater vasthouden en met drains het groen voorzien van vocht in droge tijden. Daarnaast is gezorgd voor een vertraagde afvoer en infiltratie van het regenwater.

Citizen science

Danny Boers is adviseur strategisch assetmanagement bij de gemeente Leiden en onder andere actief in de city deal openbare ruimte. We spraken Danny over wat er nodig is om voorzieningen beter te laten functioneren door de jaren heen.

“Het is belangrijk dat er afspraken worden gemaakt over het onderhoud en wie daarvoor verantwoordelijk is. Ik bracht hier in Leiden bijvoorbeeld de afdelingen groen en wegen bij elkaar. De afspraak is nu dat doorgroeibare verharding de verantwoordelijkheid is van de afdeling wegen. Omdat we nog weinig ervaring hebben met deze vorm van verharding op lange termijn heeft Leiden nu pilots lopen. We kijken dan bijvoorbeeld naar het onderhoud van verschillende soorten doorgroeibare verhardingen en hoe lang ze meegaan. We testen ook hoe vaak moet je bijvoorbeeld maaien. De gemeente Leiden verwacht veel van doorgroeibare verharding als het gaat om waterinfiltratie en biodiversiteit, maar ook circulariteit. Ontwerpers nemen deze doelen mee. In de Gasthuiswijk bijvoorbeeld hebben we gebruikte klinkers in open vlechtverband neergelegd waardoor er minder nieuwe klinkers nodig waren. De extra infiltratie willen we daarmee ook realiseren. Praktijkproeven zijn hiervoor erg belangrijk. Je wilt iets oplossen maar dan moet je dat ook wel kunnen toetsen als het ontwerp is uitgevoerd. Stroomt het regenwater nu inderdaad minder snel af. Infiltreert er voldoende regenwater en hoe is het effect op het grondwaterpeil? De praktijkproeven helpen hier inzicht in te krijgen en keuzes te verantwoorden. Het is fijn dat kennispartijen hierbij helpen en deze kennis ook weer delen met andere steden.”

Verbindende schakel

Bewoners kunnen bezwaren hebben tegen vergroening van de openbare ruimte om verschillende redenen. Sommigen vrezen dat meer groen leidt tot een toename van insectenplagen, zoals muggen. Anderen maken zich zorgen over veranderingen in het uitzicht of de esthetiek van de buurt door het toevoegen van groen. Door participatief onderzoek kunnen deze bezwaren geadresseerd worden en aangetoond worden wat de werking van diverse Nature based Solutions is.


Een voorbeeld van een maatregel waar Deltares recent in diverse steden onderzoek naar heeft gedaan is doorgroeibare verhardingen. Er groeien dan grassen of andere planten in open delen tussen de stenen door, ook wel grasverharding genoemd. De verharding zelf kan van beton zijn, maar ook van kunststof. Doorgroeibare verharding is een waterdoorlatende verharding, waarbij regenwater in de bodem wegzakt.

New Orleans, Chris Lang: ‘Met eigen ogen zien hoe Nature based Solutions werken.’

Chris Lang (links op de foto) uit New Orleans werkt als projectmanager bij het Office of Stormwater and Green Infrastructure en hij beheert voor die organisatie de plannen uit de National Disaster Resilient Grant die de stad heeft gekregen. In het Gentillly Resilience District houdt hij toezicht op projecten die klimaatrisico-indicatoren in kaart brengen en die organismes en grondwater monitoren en vervolgens rapporteren over de voordelen, financiële haalbaarheid en effectiviteit van Nature based Solutions.

Lees het verhaal

Klimaatadaptieve maatregelen in New Orleans

Volgens Daan Rooze, expert stedelijk waterbeheer (rechts op de foto), hangt de werking van klimaatadaptieve maatregelen sterk af van de lokale situatie. 'Niet alleen de weerspatronen, ondergrond en andere topografische kenmerken zijn van belang, maar ook de constructie- en beheersplannen. Vaak werken we met lokale materialen en kennis.


Daarnaast is het onderhoud op elke plek anders. Een deel van de werkzaamheden dat Deltares uitvoert in het kader van het National Disaster Resilience Competition (NDRC) fonds, draait om het testen van stedelijke klimaatadaptieve maatregelen in New Orleans, Louisiana. Daaruit blijkt dat, gezien de gemeten doorlatendheidswaardes, er veel kansen zijn voor het lokaal infiltreren van regenwater. Echter, ontwerpfouten resulteren in onderbenutting van de ontworpen capaciteit.


Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat, gezien de hevige neerslag in New Orleans, kleinschalige groene infrastructuur altijd moet samengaan met een netwerk van grachten en sloten. Het grootste gedeelte van New Orleans ligt onder zeeniveau en net zoals Nederlandse polders moet er voldoende oppervlaktewater zijn om hevige neerslag in op te slaan. Dit lukt niet enkel in wadi’s.'

Meer weten? Neem contact op met:

Floris Boogaard

Expert klimaatadaptatie Deltares